ХАССП у харчовій промисловості та ресторанному бізнесі. Стандарт ISSO22000
ХАССП являє собою систему управління безпеки при виробництві продуктів харчування. ХАССП це основна модель ведення господарсько дейтельності суб'єктом, який виробляє продукти харчування. Дана систем гарантує високу якість та безпеку харчових продуктів.
Законодавче закріплення принципів HACCP в Україні впровадження заходів на основі принципів ХАССП є обов'язковим для закладів громадського птания і підприємств харчової промисловості згідно із Законом України Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів
Принципи HACCP
- Аналізу ризиків
- Виявлення критичних точок контролю у виробництві
- Встановлення граничних значень параметрів контролю критичних точок
- Розробка системи моніторингу
- Розробка коригувальних дій
- Розробка процедур перевірки
- Документування всіх процедур системи, форм і способів реєстрації даних
Стандарт ISSO 22000 був прийнятий в 2005 році. стандарт об'єднує принципи аналізу небезпек по критичних контрольних точок (HACCP) і практичні кроки, розроблені в Кодексі Комісії з продуктів харчування (Codex Alimentarius Commission).стандарт може бути застосований незалежно від інших станлдартов
Стандарт ISO 22000 призначений для проведення сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів організацій, які беруть участь у харчовому виробництві , переробних або виробляють:
- продукцію з малим та з великим терміном зберігання,
- харчові інгредієнти,
- тваринницьку продукцію,
- упаковку для харчових продуктів,
- обладнання,
- очищаючі засоби.
Які вимоги до підприємств прописані в ISSO22000 ?
- застосування лише спеціалізованої техніки, машин і обладнання для виробництва продукції;
- безпека експлуатації будівель та приміщень; своєчасна перевірка устаткування і його технічне обслуговування;
- своєчасне і достатнє постачання водою, парою і повітрям;
- правильне використання сировини та матеріалів, що застосовуються при виробництві;
- правильне поводження з напівфабрикатами і готовими продуктами харчування;
- проведення заходів по запобіганню забруднень поверхонь і устаткування;
- контроль над появою шкідників;
- санітарно-гігієнічні заходи;
- гігієна і здоров'я персоналу, який працює на підприємстві.
Перевага від впровадження стандарту ISO22000
- В основі стандарту лежить системний підхід, що стосується всіх параметрів збереження харчових продуктів на кожному етапі технологічного процесу;
- Контроль над всіма параметрами, що впливають на безпеку вихідної продукції.
- Распределение ответственности за обеспечение мер безопасности производства и хранения пищевой продукции.
- Концентрация основных усилий и ресурсов предприятия на выявленных критических и контрольных точках.
- Своевременное использование предупреждающих мер.
- Увеличение доверия потребителей к производимой продукции.
- Расширение рынков сбыта.
- Увеличение конкурентоспособности предприятия и продукции.
- Рост инвестиционной привлекательности.
- Создание твердой репутации производителя качественных и безопасных продуктов питания
- Безпомилкове обчислення контрольних точок і отримання необхідного своєчасного рівня контролю над ними.
- Модульна система стелажів для холодильних і морозильних камерМодульні стелажі – це сучасне рішення для тимчасового зберігання разнотипной продукції. Широко використовуються в холодильних і морозильних камерах, в складських приміщеннях, на кухнях громадського харчування, на різних підприємствах, в лабораторіях.Модульна система стелажів для холодильних і морозильних камер
- Професійні кухонні ножіПрофесійний кухонний ніж – це основний елемент в руках кухаря на професійній кухні. Які бувають види ножів і чим відрізняються? Читайте в цій статті.Професійні кухонні ножі